Kuoka krótkogonowa – prawdopodobnie najbardziej radosny gatunek świata!

Słyszałeś kiedyś o kuokach? Bardzo prawdopodobne, że nie – te urocze zwierzaki zamieszkują jedynie południowo-zachodnią Australię oraz wyspy Rottnes i Bald – natomiast prawdopodobnie zdarzyło Ci się już natknąć na ich zdjęcia. Kuoka krótkogonowa to niewielkich rozmiarów krewny kangura, który zdobywa popularność dzięki swojemu przyjaznemu usposobieniu i niezwykle radosnej mimice. Zwierzaki są roślinożerne i preferują nocny styl życia, w naturze unikają towarzystwa człowieka. Nie boją się za to pozowania do zdjęć – przed obiektywem prezentują się naprawdę przeuroczo! Niestety, nie istnieje możliwość adopcji kuoki, a dokarmianie zwierzaków podlega w Australii wysokiej karze finansowej.

Reklama

Chcesz więcej?