Oto 7 zdjęć owoców i warzyw „przed i po” zmodyfikowaniu przez ludzi!

Ostatnio nastąpił dość duży ruch przeciwko żywności modyfikowanej genetycznie (GMO). I chociaż proces genetycznej modyfikacji niektórych pokarmów jest dość niedawny, ludzie bawili się genetyką od stuleci. Różnica polega na tym, że zrobili to w sposób, który wymagał znacznie więcej czasu i cierpliwości. Jeśli chodzi o rolnictwo ludzkie, wszyscy starają się wyhodować większe, lepsze i bardziej uzależniające źródło pożywienia i tak selektywna hodowla pozwoliła nam cieszyć się owocami (dosłownie) setek lat pracy.

Niektóre owoce i warzywa przedstawione tutaj pokazują różnorodne rośliny, które można uznać za pra-pra-pra-dziadka współczesnego odpowiednika. Podczas gdy inne, takie jak banan, który znamy dzisiaj, są stosunkowo nowe w naszej kuchni.

Dzikie arbuzy

Teraźniejsze arbuzy

Dziki banan

Teraźniejsze banany

Dziki bakłażan

Teraźniejszy bakłażan

Reklama

Dzika marchew

Teraźniejsza marchew

Dzika kukurydza

Teraźniejsza kukurydza

Dzika kapusta

Teraźniejsza kapusta

Dzikie pomidory

Teraźniejsze pomidory

Reklama
Skomentuj
PRZEWIŃ W DÓŁ, ABY PRZECZYTAĆ NASTĘPNY ARTYKUŁ
Wyślij znajomemu