Te lody na patyku powstały z zawartości najbardziej zanieczyszczonych zbiorników wodnych Tajwanu.

Zdjęcie interesująco wyglądających słodkości na patyku może w pierwszym momencie wywołać skojarzenie z fantazyjnym wytworem wyobraźni wytwórców lodów rzemieślniczych, ale kiedy przyjrzysz im się z bliska, bez problemu dostrzeżesz ich niepokojącą zawartość. Tak właśnie prezentuje się stan zanieczyszczonych wód Tajwanu. Zanim Hung I-chen, Guo Yi-hui i Cheng Yu-ti podjęli się realizacji projektu studenckiego, ukazującego prawdziwą kondycję lokalnych zbiorników wodnych, niewiele osób zdawało sobie sprawę z faktycznej skali problemu. Stworzona przez nich galeria to mocny impuls, mający zachęcić do zwrócenia uwagi na czystość zbiorników wodnych i ich ochronę – choć nie zostaniemy zmuszeni do zjedzenia lodów stworzonych przez autorów projektu, z pewnością na długo zapamiętamy ten widok!

Reklama

Chcesz więcej?