Truskawkowo-rabarbarowy cobbler z maślanymi ciasteczkami – musisz tego spróbować!

Czy to nie wygląda apetycznie?

Te ciasteczka prezentują się naprawdę smakowicie…

Ale prawdziwą pełnię smaku osiągniesz dopiero wtedy, gdy połączysz ze sobą obie warstwy!

Przepis na 12 porcji truskawkowo-rabarbarowego deseru.

Przed przystąpieniem do jego przygotowania należy naszykować odpowiednią ilość małych słoiczków.

Składniki:

3 miseczki pokrojonych w kostkę truskawek
3 miseczki posiekanego rabarbaru
1 miseczka cukru
1 łyżka stołowa mąki
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki cynamonu

3 miseczki mąki
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
115 g schłodzonej śmietany kremówki
4 łyżki stołowe schłodzonego masła
1 miseczka maślanki

Przygotowanie:

1. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C.
2. W jednej misce zmieszaj ze sobą truskawki, rabarbar, cukier, mąkę, mieszankę z soku z cytryny i skrobi kukurydzianej oraz cynamon. Odstaw mieszankę na bok.
3. W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
4. Dodaj śmietanę, masło i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Dolej do mieszanki maślankę i dokładnie zmiksuj.
6. Zagnieć powstałe w ten sposób ciasto na posypanym mąką blacie.
7. Kilkakrotnie rozwałkuj ciasto, wielokrotnie składając je na mniejsze części.
8. Uzyskawszy gładką, znacznej grubości powierzchnię ciasta, wytnij z niego 12 ciasteczek przy pomocy jednego z przygotowanych wcześniej słoiczków.
9. Umieść słoiki na dużej blasze do pieczenia.
10. Wypełnij każdy z nich do połowy truskawkowo-rabarbarowym nadzieniem, a następnie nakryj ciasteczkiem.
11. Wlej do blachy 2-3 szklanki wody, tworząc gorącą kąpiel dla słoiczków w ten sposób, aby w znacznej części przykryć warstwę owoców.
12. Piecz ok. 20-25 minut, do momentu upieczenia ciasteczek.
13. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do schłodzenia. Smacznego!

Reklama
Skomentuj
PRZEWIŃ W DÓŁ, ABY PRZECZYTAĆ NASTĘPNY ARTYKUŁ
Wyślij znajomemu