Kategorie: Rozrywka

Tak się pije herbatę w 21 różnych krajach na Świecie.

1. Japonia.

Matcha to mocna zielona herbata z Japonii, parzona z wysokiej jakości drobno zmielonych liści.

2. Indie.

Biała herbata Darjeeling, rosnąca dziko w Indiach.

3. Wielka Brytania.

Czarna herbata w Wielkiej Brytanii może być serwowana zarówno sama jak i z mlekiem i/lub cukrem.

4. Turcja.

Herbata Cay podawana jest do każdego posiłku i często pomiędzy nimi.

5. Tybet.

Tybetańska po cha (lub maślana herbata) zawiera herbatę, sól i masło z mleka jaka.

6. Maroko.

Miętowa zielona herbata popularna nie tylko w Maroku, ale i wielu miejscach Afryki Północnej.

7. Hongkong.

Czarna herbata ze skondensowanym mlekiem, polana na lód.

8. Tajwan.

Pearl milk tea, znana jako „bąbelkowa herbata”, stała się światowym fenomenem, ale swoje korzenie ma na Tajwanie. Może być serwowana na gorąco i na zimno, zazwyczaj na perełkach tapioki, gotowanych w cukrowym syropie.

9. USA.

Zwykle robiona z mocnego Liptona z cukrem i cytryną i szczyptą sody oczyszczonej.

10. Rosja.

Aby przygotować rosyjską herbatę należy zaparzyć oddzielnie kilka rodzajów czarnych liści, a następnie zmieszać je ze sobą w filiżance.

11. Pakistan.

Ostra i kremowa chai masala.

12. Tajlandia.

Cha yen to tajlandzka mrożona herbata z mlekiem.

13. Chiny.

Chińczycy uwielbiają herbatę i piją różne smaki i kolory. Ta akurat to źółta herbata.

14. Egipt.

Egipcjanie najczęściej piją czarną herbatę bez cukru.

15. Kenia.

Kenia zajmuje się eksportem herbaty. Produkują zwykłą czarną herbatę, ale uwielbiają chai.

16. Argentyna.

Yerba mate to napakowana witaminami zielona herbata rosnąca w Południowej Afryce, Portugalii, Libanie i Syrii. Ma charakterystyczny aromat dymu i może być podawana zarówno na gorąco jak i na zimno.

17. Afryka Południowa.

Z czerwonokrzewu, występującego wyłącznie w Afryce Południowej, pozyskiwana jest czerwona herbata. Zazwyczaj serwowana jest bez cukru czy mleka.

18. Katar.

Mocna, mleczna herbata nazywana karak chai, parzona jest z czarnych liści, do których dodawane jest mleko i cukier, a następnie wszystko gotowane jest jeszcze raz.

19. Mauretania.

Mauretańska wersja popularnej afrykańskiej miętowej zielonej herbaty, ma specyficzny rytuał serwowania. Każdy pijący bierze trzy kubki i każdy kolejny słodzi bardziej od poprzedniego. Więc zaczynasz od gorzkiej a kończysz na słodkiej.

20. Malezja.

Teh tarik to spieniona czarna herbata z cukrem i mlekiem, serwowana na zimno.

21. Kuwejt.

Na typowym podwieczorku w Kuwejcie nie może zabraknąć czarnej herbaty z kardamonem i szfranem.

źródło

Reklama
Share

Najnowsze

Straszne i szalone zdjęcia Świętego Mikołaja, które mogą przestraszyć cię i skłonić do zmiany świątecznych tradycji!

Co roku w okresie świątecznym dzieci na całym świecie spieszą się, aby zrobić sobie zdjęcie…

2 godziny temu

Niepowtarzalne i czarujące rzeźby zwierząt z drewna dryftowego autorstwa Kirsty Elson!

Jeśli kiedykolwiek spacerowałeś po plaży i podniosłeś kawałek drewna dryftowego, wiesz, jak fascynujące może być…

2 godziny temu

Demi Moore i Rob Lowe spotykali się po 38 latach, zszokowali fanów swoim młodzieńczym wyglądem!

Dla fanów kina lat 80. niedawne spotkanie Demi Moore i Roba Lowe wywołało falę nostalgii…

8 godzin temu

18 kociaków, które wyróżniają się dzięki swoim wyjątkowym cechom!

Na świecie jest 700 milionów kotów. Wszystkie są miękkimi kulkami futrzanymi. Ale dla niektórych kotków…

8 godzin temu

19 osób, których dzień zmienił się z dobrego w katastrofalny w mgnieniu oka!

Wszyscy to słyszeliśmy: dobrym ludziom przytrafiają się złe rzeczy.

8 godzin temu

Przypadkowe chwile życia uchwycone przez tego ulicznego fotografa!

Umiejętność Dimitrisa dostrzegania wartości artystycznej w codzienności nadal inspiruje ludzi w mediach społecznościowych.

18 godzin temu