Kategorie: Rozrywka

Tak się pije herbatę w 21 różnych krajach na Świecie.

1. Japonia.

Matcha to mocna zielona herbata z Japonii, parzona z wysokiej jakości drobno zmielonych liści.

2. Indie.

Biała herbata Darjeeling, rosnąca dziko w Indiach.

3. Wielka Brytania.

Czarna herbata w Wielkiej Brytanii może być serwowana zarówno sama jak i z mlekiem i/lub cukrem.

4. Turcja.

Herbata Cay podawana jest do każdego posiłku i często pomiędzy nimi.

5. Tybet.

Tybetańska po cha (lub maślana herbata) zawiera herbatę, sól i masło z mleka jaka.

6. Maroko.

Miętowa zielona herbata popularna nie tylko w Maroku, ale i wielu miejscach Afryki Północnej.

7. Hongkong.

Czarna herbata ze skondensowanym mlekiem, polana na lód.

8. Tajwan.

Pearl milk tea, znana jako „bąbelkowa herbata”, stała się światowym fenomenem, ale swoje korzenie ma na Tajwanie. Może być serwowana na gorąco i na zimno, zazwyczaj na perełkach tapioki, gotowanych w cukrowym syropie.

9. USA.

Zwykle robiona z mocnego Liptona z cukrem i cytryną i szczyptą sody oczyszczonej.

10. Rosja.

Aby przygotować rosyjską herbatę należy zaparzyć oddzielnie kilka rodzajów czarnych liści, a następnie zmieszać je ze sobą w filiżance.

11. Pakistan.

Ostra i kremowa chai masala.

12. Tajlandia.

Cha yen to tajlandzka mrożona herbata z mlekiem.

13. Chiny.

Chińczycy uwielbiają herbatę i piją różne smaki i kolory. Ta akurat to źółta herbata.

14. Egipt.

Egipcjanie najczęściej piją czarną herbatę bez cukru.

15. Kenia.

Kenia zajmuje się eksportem herbaty. Produkują zwykłą czarną herbatę, ale uwielbiają chai.

16. Argentyna.

Yerba mate to napakowana witaminami zielona herbata rosnąca w Południowej Afryce, Portugalii, Libanie i Syrii. Ma charakterystyczny aromat dymu i może być podawana zarówno na gorąco jak i na zimno.

17. Afryka Południowa.

Z czerwonokrzewu, występującego wyłącznie w Afryce Południowej, pozyskiwana jest czerwona herbata. Zazwyczaj serwowana jest bez cukru czy mleka.

18. Katar.

Mocna, mleczna herbata nazywana karak chai, parzona jest z czarnych liści, do których dodawane jest mleko i cukier, a następnie wszystko gotowane jest jeszcze raz.

19. Mauretania.

Mauretańska wersja popularnej afrykańskiej miętowej zielonej herbaty, ma specyficzny rytuał serwowania. Każdy pijący bierze trzy kubki i każdy kolejny słodzi bardziej od poprzedniego. Więc zaczynasz od gorzkiej a kończysz na słodkiej.

20. Malezja.

Teh tarik to spieniona czarna herbata z cukrem i mlekiem, serwowana na zimno.

21. Kuwejt.

Na typowym podwieczorku w Kuwejcie nie może zabraknąć czarnej herbaty z kardamonem i szfranem.

źródło

Reklama
Share

Najnowsze

Córka Catherine Zeta-Jones i Michaela Douglasa oszałamia Internet — fani mówią to samo!

Córka Catherine Zeta-Jones i Michaela Douglasa, Carys Zeta Douglas, przyciąga wzrok na swoich nowych zdjęciach,…

11 godzin temu

20 najzabawniejszych zdjęć kotów znanych w Internecie zilustrowanych przez Daily Purrr!

Ainars, twórca strony @dailypurrr na Instagramie, podjął kilka prób szerzenia radości w Internecie, zanim w…

11 godzin temu

Cudowne narodziny: kobieta rodzi dziecko po otrzymaniu macicy swojej siostry!

Historia Grace Davidson jest historią, która trafia do podręczników historii i serca.

11 godzin temu

30 zdjęć, które ukazują „alternatywne kąty” wydarzeń, miejsc i rzeczy, których mogłeś wcześniej nie widzieć!

Jest jednak pewien zwrot akcji! Zdjęcia są zrobione z innych punktów widzenia, niż jesteśmy przyzwyczajeni…

17 godzin temu

30 architektów, którzy stworzyli coś tak przemyślanego, że można to nazwać „przyjazną architekturą”!

Pozwól, że przedstawimy ci "Friendly Architecture". Ten subreddit celebruje wszystkie przyjazne ludziom miejsca na świecie,…

17 godzin temu

16 surrealistycznych ilustracji, które odzwierciedlają szaleństwo naszych czasów!

Gints Apsīts jest łotewskim artystą pracującym w mediach cyfrowych, gdzie eksploruje surrealistyczne napięcie między niewinnością…

1 dzień temu