
Pantery śnieżne to naprawdę wyjątkowe stworzenia. Różnią się od pozostałych kotowatych tym, że w odróżnieniu od nich wcale nie ryczą. W zamian za to posiadają imponujące ogony, których pozazdrościłby im niejeden drapieżnik – osiągają długość od 80 do 105 centymetrów! Nie tylko pomagają panterom utrzymać równowagę, ale najwyraźniej doskonale smakują. Większość osobników tego gatunku wykazuje tendencję do regularnego przeżuwania swojego ogona. Wyjaśnienie jest całkiem proste: dzikie pantery śnieżne owijają go dookoła swojego nosa, by ochronić się przed zimnem.
Gotowy poczuć się nieco przygnębiony? Co roku na świecie wyrzuca się około 1,3 miliarda ton…
Nie każdy film to arcydzieło i w porządku — czasem chce się wzruszyć przy Titanicu,…
Czy kiedykolwiek przerwałeś oglądanie filmu lub serialu w połowie, bo nie mogłeś znieść scenariusza? Czasem…
Statystyki pokazują, że tylko niewielki odsetek ludzi osiąga status naprawdę ogromnego majątku. Raport Altrata o…
Najstarsze sklepienie krzyżowo-żebrowe na świecie — katedra w Gloucester (1371) Prawdziwe arcydzieło gotyku: misternie wykonane…
Wprowadzenie Nasz mózg świetnie łączy fakty, nawet jeśli czasem się myli. Większość rzeczy jest oczywista…