
Marina Ekroos jest niezależną fotografką i retuszerem zdjęć, która uwielbia uchwycić piękno życia i opowiadać inspirujące historie. W jej projektach metodą jest dekonstrukcja obiektów, pojęć i pomysłów w jedną ramkę opowieści.
„Chciałam zainspirować ludzi do myślenia o tym, co jedzą.” – powiedziała fotografka. „Jedzenie to nie tylko kęs, który wkładamy do ust. Jest to połączenie procesów, które wpływają na to, co ostatecznie jest przez nas konsumowane. Poprzez dekonstrukcję przepisów na poszczególne kroki chcę stworzyć łatwy i pozytywny sposób inspirowania ludzi do gotowania od podstaw i odkrywania, jak zbudowane jest jedzenie.”
Projekt rozpoczął się od serii pojedynczych sztuk w 2009 roku. Pierwsze zdjęcie to był przepis na bułeczki cynamonowe. Seria powoli przekształciła się w książkę wydaną w Finlandii przez WSOY (2012) i na Tajwanie przez „I’m Publishing” (2016). Książka nie jest normalną książką kucharską, ale czymś, co łączy świat sztuki i gotowania.
„Wszystkie 62 obrazy są wykonane przeze mnie.” – dodaje Marina. „Oznacza to, że najpierw musiałam nauczyć się gotować, potem zrobić zakupy, przygotowywać i stylizować jedzenie, robić zdjęcia, przetwarzać, pisać i wreszcie posprzątać. Ustaliłam własne zasady i bardzo ważne było, aby całe jedzenie zostało skonsumowane. Gardzę kulturą odrzucania i marnowania jedzenia, która jest powszechna na scenie fotografii kulinarnej. Chciałam też sfotografować wszystkie etapy jednym ujęciem, a nie komponować końcowego obrazu z osobnych zdjęć. Tak więc kroki, które są przedstawione na zdjęciach, zostały wykonane w ostatecznym naczyniu, zamiast wyrzucać wszystko. Tym jedzeniem dzieliłam się z sąsiadami i przyjaciółmi.”
Około 6,5 miliona zwierząt towarzyszących trafia co roku do schronisk w USA. Z tej liczby…
Świąteczna przerwa i towarzystwo zwierząt Rok bywał trudny dla wielu z nas, dlatego okres świąteczny…
Żart przy stoliku z przyjaciółmi to jedno — wystawić go na szyldzie przy ulicy, to…
To koniec miesiąca — czas na nowe zestawienie najsłodszych zdjęć ze adopcji zwierząt. W kwietniu…
Nie da się ukryć, że większość zawodów ma stresujące momenty, ale praca w dusznej, gorącej…
Żyjemy w epoce replik, podróbek i zapożyczeń. Wrażenie, że wszystko zostało już wymyślone — czy…