Składniki
Ciasto naleśnikowe:
2 żółtka
2 białka ubite na sztywną pianę
40 g cukru
350 ml mleka
45 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mąki
30 g kakao w proszku
9 g proszku do pieczenia (ok. ¾ opakowania)
100 g startej czekolady
odrobina oleju lub masła na patelnię
Ganasz czekoladowy:
250 ml pełnotłustej śmietany
200 g czekolady
Przygotowanie
1. Wymieszaj w misce żółtka z cukrem.
2. Dodaj mleko i wymieszaj całość trzepaczką.
3. Wmieszaj do masy pianę z białek, delikatnie napowietrzając ciasto.
4. Dodaj stopione masło i ekstrakt waniliowy.
5. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
6. Tworząc niewielki otwór w środku mieszaniny, przelej do niej zawartość pierwszej miski.
7. Mieszaj całość trzepaczką, do momentu, w którym ciasto otrzyma gładką konsystencję, całkiem pozbawioną grudek.
8. Dodaj wiórki czekoladowe.
9. Wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut.
10. W tym czasie przygotuj ganasz czekoladowy. Podgrzej śmietanę w małym rondelku, nie doprowadzając do jej zagotowania.
11. Wlej śmietanę do przygotowanej wcześniej miseczki ze startą czekoladą.
12. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
13. Na podgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylej niewielką chochlę ciasta naleśnikowego.
14. Kiedy na powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się bąbelki, obróć go na druga stronę.
15. Smaż po obu stronach przez ok. 40-60 sekund.
16. Polej gotowe naleśniki ganaszem czekoladowym (jeżeli stwardnieje, możesz podgrzewać go w mikrofalówce – ok. 20 sekund). Kompozycję doskonale dopełnią świeże maliny.
17. Smacznego!