Czy to nie wygląda apetycznie?
Te ciasteczka prezentują się naprawdę smakowicie…
Ale prawdziwą pełnię smaku osiągniesz dopiero wtedy, gdy połączysz ze sobą obie warstwy!
Przepis na 12 porcji truskawkowo-rabarbarowego deseru.
Przed przystąpieniem do jego przygotowania należy naszykować odpowiednią ilość małych słoiczków.
Składniki:
3 miseczki pokrojonych w kostkę truskawek
3 miseczki posiekanego rabarbaru
1 miseczka cukru
1 łyżka stołowa mąki
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki cynamonu
3 miseczki mąki
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
115 g schłodzonej śmietany kremówki
4 łyżki stołowe schłodzonego masła
1 miseczka maślanki
Przygotowanie:
1. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C.
2. W jednej misce zmieszaj ze sobą truskawki, rabarbar, cukier, mąkę, mieszankę z soku z cytryny i skrobi kukurydzianej oraz cynamon. Odstaw mieszankę na bok.
3. W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
4. Dodaj śmietanę, masło i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Dolej do mieszanki maślankę i dokładnie zmiksuj.
6. Zagnieć powstałe w ten sposób ciasto na posypanym mąką blacie.
7. Kilkakrotnie rozwałkuj ciasto, wielokrotnie składając je na mniejsze części.
8. Uzyskawszy gładką, znacznej grubości powierzchnię ciasta, wytnij z niego 12 ciasteczek przy pomocy jednego z przygotowanych wcześniej słoiczków.
9. Umieść słoiki na dużej blasze do pieczenia.
10. Wypełnij każdy z nich do połowy truskawkowo-rabarbarowym nadzieniem, a następnie nakryj ciasteczkiem.
11. Wlej do blachy 2-3 szklanki wody, tworząc gorącą kąpiel dla słoiczków w ten sposób, aby w znacznej części przykryć warstwę owoców.
12. Piecz ok. 20-25 minut, do momentu upieczenia ciasteczek.
13. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do schłodzenia. Smacznego!