Jak wyglądają śniadania w 24 różnych krajach świata?

# 1. Pełne angielskie – Kiełbasy, bekon, jajka, grillowane pomidory, pieczarki, chleb, czarny pudding i fasolka po bretońsku

#2. Kuba – Zwykle składa się z słodzonej kawy z mlekiem i odrobiną soli, unikalnych kubańskich tostów, pociętych na odcinki, aby zanurzać je w kawie.

# 3. Maroko – Zwykle składa się z różnych rodzajów pieczywa z dżemem, serem i masłem. Marokanie mają naprawdę pyszny placek i naleśniki nazwie Baghir.

# 4. Portugalia – Pyszne i proste, nadziewane rogaliki i mnóstwo kawy.

# 5. Australia – Jest tylko jeden kluczowy składnik – Vegemite.

# 6. Brazylia – wybór wędlin, serów i pieczywa.

Reklama

# 7. Włochy – „cappuccino i cornetto” vel cappuccino i rogalik.

# 8. Niemcy – Kiełbasa, lokalne sery i świeżo upieczony chleb, wszystko popite mocną kawą.

# 9. Ameryka – Grube naleśniki pancakes z boczkiem, syropem i jagodami.

# 10. Francja – Le Croissant, gładkie lub z dodatkiem pokruszonych migdałów, masła, czekolady lub kremu i kawy oczywiście.

# 11. Argentyna – Zwykle składa się z „mate” (napoju wykonanego z liści „yerba”) i „facturas,” czyli lokalnego rogalika.

# 12. Kanada – Gotowane lub pieczone pierożki z przaśnego ciasta, faszerowane nadzieniem ziemniaczanym, z kiszonej kapusty, mięsa mielonego, sera lub owoców. Plus jakieś tosty i kiełbaski.

# 13. Meksyk – Wołowina, chilequiles i inne smakołyki spożywane w Manzanillo. Do tego nachos, ser i fasola. Ostre i pikantne śniadania są normą.

# 14. Tajlandia – Bazą jest owsianka. Do tego wieprzowina, chińskie pączki, kiełki, jelita wieprzowe nadziewane pieprznym mielonym mięsem wieprzowym, serca wieprzowe, żołądki i kaszanki. Nieco bardziej zadziwiające niż tosty i kiełbaski.

# 15. Boliwia – Saltenas są trochę jak empanadas. Wypełnia się je warzywami i mięsem.

# 16. Egipt – Foul Madamas. Jest wykonana z fasoli, ciecierzycy, czosnku i cytryny. Dodaje sę także oliwę z oliwek, ostrą paprykę, sos tahini, twarde gotowane jajka, pokrojone zielone warzywa.

# 17. Japonia – Tofu z rybą i ryżem. Do tego sos sojowy i masz pyszne i zdrowe, japońskie śniadanie.

# 18. Chiny – Śniadanie jest bardzo podobne do lunchu i kolacji w Chinach. Makaron, ryż, kurczak i smażone warzywa.

# 19. Mongolia – Ogólnie składa się z gotowanej baraniny z dużą ilością tłuszczu i mąki, a także produktów mlecznych lub ryżu.

# 20. Pakistan – W Pakistanie dostaniesz Aloo Paratha na śniadanie. To placek wykonany na patelni, z przaśnego ciasta, często nadziewany warzywami.

# 21. Estonia – twaróg – znany lokalnie jako „ser na toast”.

# 22. Wenezuela – Empenadas są na porządku dziennym. Wypełniane są warzywami, serem i posypywane ziarnem.

# 23. Ghana – najbardziej popularny element śniadania w tym afrykańskim kraju jest waakye. Jest to w zasadzie ryż gotowany w fasoli, ogólnie dostępny na straganach w Ghanie.

# 24. Turcja – Śniadanie składa się zwykle z kilku odmian sera, masła, oliwek, jajek, pomidorów, ogórków, dżemu, miodu, i mięsa.

źródło

Reklama
Skomentuj
PRZEWIŃ W DÓŁ, ABY PRZECZYTAĆ NASTĘPNY ARTYKUŁ
Wyślij znajomemu