
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się słyszeć o hienie grzywiastej? Jeżeli podobnie jak większość z nas nie natknąłeś się do tej pory na wzmiankę o protelu, przygotuj się na zaskakująco uroczy widok. Występujący we wschodniej i południowej Afryce kuzyn hieny także jest drapieżnikiem, jednak w przeciwieństwie do niej preferuje dietę bazującą na owadach – w szczególności termitach. Przedstawiciele tego rzadko spotykanego gatunku prowadzą nocny tryb życia – za dnia chowają się w głębokich norach, najczęściej porzuconych przez inne zwierzęta, zbierając energię na późniejsze łowy. Długie, lepkie języki proteli umożliwiają im niezwykle skuteczne polowanie – zwierzak wielkości lisa potrafi spożyć jednej nocy nawet do 300 tysięcy owadów! Szansa na ujrzenie hieny grzywiastej w jej naturalnym środowisku jest niewielka, dlatego pozostaje nam cieszyć się jej uroczymi zdjęciami!
W erze AI i narzędzi zmieniających rzeczywistość cyfrowo trudno nie być ostrożnym — umiejętność krytycznego…
Czasem najciekawsze momenty historii nie tkwią w wielkich wydarzeniach, lecz w dziwnych, niepokojących lub poetyckich…
Czasy się zmieniają, nic nie trwa wiecznie. Te archiwalne fotografie pokazują jednak, że jedno pozostaje…
Wprowadzenie Większość ludzi nigdy nie widzi chwili, w której porzucone lub zaniedbane zwierzę zostaje znalezione.…
Wilson to pies z adopcji. Dewey to rasowy kot, który był całkowicie zadowolony ze swojego…
Szczeniaki — uniwersalne źródło radości Szczeniaki zajmują w sieci wyjątkowe miejsce. W morzu nagłówków, gorących…