Pizza serwowana w bochenku chleba – nie uwierzysz, jakie to proste!

Chleb wcale nie musi być nudny…

Nie wtedy, kiedy zrobisz z niego pizzę!

Oto pomysłowy przepis na pizzę serwowaną w bochenku chleba!

Składniki:

1 okrągły chlebek boule
1 miseczka sosu marinara
225 g świeżej mozzarelli
170 g pepperoni
½ cebuli (posiekanej)
½ miseczki bazylii
1 miseczka upieczonych kiełbasek (pokrojonych w kostkę)
1 zielona papryka (pokrojona)
1 miseczka startego sera (biały cheddar)

Przygotowanie:

1. Podgrzej piekarnik do 180°C.
2. Przekrój chlebek, odcinając jego górną część, a następnie usuń jego wnętrze.
3. Spód wydrążonego pieczywa pokryj połową miseczki sosu marinara, a następnie wyłóż warstwą z połowy przygotowanej mozzarelli.
4. Kolejne następujące po nich warstwy to pepperoni, cebula, bazylia, zielona papryka i pozostała część sosu marinara.
5. Na wierzchniej warstwie rozłóż pozostałą mozzarellę i posyp połową startego wcześniej sera.
6. Zakryj chlebek odciętą czapeczką.
7. Owiń całość folią i przykryj czymś ciężkim na pół godziny.
8. Usuń folię i posyp chlebek pozostałym serem.
9. Piecz przez ok. 30 minut, dopóki ser nie osiągnie złocistej barwy.
10. Pozostaw na 10 minut do schłodzenia, pokrój i poczęstuj swoich gości!

Mniam!

Reklama
Skomentuj
PRZEWIŃ W DÓŁ, ABY PRZECZYTAĆ NASTĘPNY ARTYKUŁ
Wyślij znajomemu